Teruggaaf van de historische btw inzake de belaste onroerende verhuur

Marc De Keyser | Geplaatst op 10 januari 2019

 

Historische btw-aftrek via verrekening

Modaliteiten recht op aftrek van historische btw gepubliceerd

Naar aanleiding van de optionele belastingplicht voor onroerende verhuur, ontstaat voor de belastingplichtigen een recht op aftrek met inbegrip  van zogenaamde historische btw.

In een bericht van 9 januari 2019 geeft de btw-administratie de modaliteiten weer voor het uitoefenen van het recht op aftrek.

 

Deze optionele belastingheffing voor de verhuur van onroerende goed opent een recht op aftrek, met inbegrip van de historische btw, i.e. de btw die opeisbaar is geworden vóór 01.01.2019, maar vóór deze datum nog niet in aftrek genomen mocht worden. Bijgevolg zal in aftrek genomen mogen worden in de aangifte met betrekking tot de eerste periode van het jaar 2019 (in te dienen tegen 20.02.2019 voor de belastingplichtigen die onderworpen zijn aan het regime tot het indienen van maandaangiftes of 20.04.2019 voor de belastingplichtigen die zijn onderworpen aan het regime tot het indienen van kwartaalaangiftes).

De belastingplichtige dient aan zijn bevoegde team beheer een inventaris te bezorgen van de betrokken goederen en diensten waarover hij de btw in aftrek wil brengen.

Het bedrag van de historisch aftrekbare btw wordt verrekend met het bedrag van de verschuldigde btw zoals dit voortvloeit uit het rooster 71 van de periodieke aangifte volgens de gewone regels. Indien er na deze verrekening nog een bedrag van deze historische btw voor aftrek in aanmerking komt, wordt dit tegoed overgedragen naar de volgende aangifteperiodes en dit tot het bedrag volledig is toegerekend. Het bedrag aan btw dat niet kan worden verrekend in de eerste elf maandaangiftes of de eerste drie kwartaalaangiftes van het jaar 2019, kan worden opgenomen in de maandaangifte van december 2019 of van het vierde kwartaal van het jaar 2019, ongeacht het einderesultaat van deze aangiftes en dit zal verder niet meer worden overgedragen.

 

Voor meer informatie zie: mededeling 10 januari 2019

Contacteer mij

Marc De Keyser

Marc De Keyser
+32 (0)472 98 19 49
marc@dekeyserconsulting.be


Deel dit bericht

Een vraag in verband met dit artikel?

Stel ze hier. Wij antwoorden u zo snel mogelijk en misschien wordt uw vraag wel gepubliceerd op deze website!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie