Verlaagd tarief voor de levering van planten en bloemen bij tuinaanleg en -onderhoud

Marc De Keyser | Geplaatst op 29 januari 2019

 

Verkoop van planten bij tuinaanleg binnenkort aan 6% btw

Wetvoorstel over het verlaagd btw-tarief goedgekeurd in de Commissie Financiën en Begroting van het Federaal Parlement

 

 

 

 

Op 29 januari 2019 is in de Kamercommissie Financiën en Begroting een verlaging van het btw-tarief op de levering van planten door een tuinaannemer goedgekeurd.

Vandaag is het zo dat wanneer een tuinaannemer planten gebruikt voor de aanleg van de tuin deze mee onderworpen zijn aan het normaal tarief. Het verlaagd tarief is enkel van toepassing indien de bloemen en planten rechtstreeks aangekocht worden bij een sierteler.

Het aanleggen van tuinen en het onderhoud ervan wordt aangemerkt als een werk in onroerende staat die in principe uitgesloten is de toepassing van het verlaagd tarief. De gebruikte materialen en planten worden als bijkomstig aan hetzelfde btw-tarief onderworpen.

Om te vermijden dat de tuineigenaars rechtstreeks de planten zouden aankopen en een mogelijke concurrentievervalsing en fraude tegen te gaan, wordt in het ontwerp de levering van planten door een tuinaannemer eveneens onderworpen aan het verlaagd tarief. De tuinaanleg en het onderhoud zelf blijven echter onderworpen aan het normaal tarief. Het zal hierbij dus van belang zijn om de prestaties correct uit te splitsen op de factuur.

Het wetsvoorstel moet nu nog goedgekeurd worden in de plenaire vergadering alvorens bekrachtigd te worden. De wet treedt in werking op de eerste dag van de maand na afloop van een termijn van tien dagen te rekenen van de dag volgend op de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.

 

Zie wetsvoorstel

Contacteer mij

Marc De Keyser

Marc De Keyser
+32 (0)472 98 19 49
marc@dekeyserconsulting.be


Deel dit bericht

Een vraag in verband met dit artikel?

Stel ze hier. Wij antwoorden u zo snel mogelijk en misschien wordt uw vraag wel gepubliceerd op deze website!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie